Pożywienie w krajowych restauracjach

Tradycyjna, lokalna kuchnia to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Cała seria mięs, przygotowanych na przeróżne sposoby, zupy, dania mączne, świetne kiełbasy, wyrób piekarski, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, gotowana fasola, ziemniaki, i marynowane grzyby i ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy dużo szczegółów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni rodzimym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym czy klopsikom. Które potrawy są reprezentatywne dla kuchni? Przystawka, to tatar z surowego mięsa wołowego, śledzie w rozmaitych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

dobra polska kuchnia w Krakowie

Zupy powoli odchodzą z pokojowego menu, nie gotuje się już ich tak wielokrotnie, zwykle poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, ale jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały bądź żurek na kiełbasie. Drugie danie, przede wszystkim jeśli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to schematyczny schabowy z ziemniakami i kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakichkolwiek zahamowań z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona lub też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka bądź gęś napychana jabłkami, oraz zwierzyna podawana na przeróżne sposoby.